Ranking japońskich noży kuchennych do 300 zł

Japońskie noże kuchenne od dawna zdobywają uznanie zarówno profesjonalnych kucharzy, jak i miłośników gotowania w Polsce i na całym świecie. Ich niebywała ostrość i doskonała jakość wykonania sprawiają, że są one często postrzegane jako arcydzieła w świecie noży kuchennych. Jednak najważniejszym aspektem, który przemawia za wyższością japońskich noży kuchennych nad ich europejskimi odpowiednikami, jest jakość użytej stali oraz sposób obróbki cieplnej przez mistrzów kowalstwa.

Zakup japońskiego noża, często jednak wiąże się z wysokimi cenami, które mogą być barierą dla wielu osób. Na szczęście istnieje dość szeroki wybór japońskich noży kuchennych, które są dostępne w bardziej przystępnej cenie, nie przekraczającej 300 złotych.

Dość często dostajemy zapytanie od naszych klientów „jakie polecacie dobre japońskie noże do kwoty….”. W tym artykule chcemy przyjrzeć się tej kategorii noży kuchennych i zaprezentować kilka interesujących opcji, które dostępne są w cenowym przedziale do 300 złotych. Jest to dość ekonomiczna kategoria, ale udało nam się przedstawić kilka naprawdę ciekawych noży które idealnie sprawdza się w domowej kuchni. Staraliśmy się aby zaproponować najbardziej popularne rodzaje noży takie jak Gyuto (nóż szefa kuchni), Nakiri (nóż do warzy) czy małe noże uniwersalne, tak aby każdy znalazł coś dla siebie. Jest także możliwość skompletowania fajnego zestawu bazując na naszych rekomendacjach.

Jeżeli jesteś zainteresowany japońskimi nożami kuchennymi i chciałbyś dowiedzieć się, jakie modele rekomendujemy w cenie do 300 złotych, to koniecznie przeczytaj ten wpis i sprawdź nasze rekomendacje. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka propozycji noży, które zostały przez nas i naszych klientów przetestowane, dzięki czemu będziesz mógł cieszyć się japońską jakością w Twojej kuchni bez rujnowania domowego budżetu.


Kanetsugu Miyabi Issin Nóż Szefa Kuchni 180 mm

Nasza pierwsza propozycja to Bestseller w swojej kategorii cenowej. Kanetsugu Miyabi Issin Gyuto, o długości ostrza 180 mm, to japoński odpowiednik noża szefa kuchni, idealny do większości prac kuchennych.

Noże z serii Kanetsugu Miyabi Issin zostały wykonane z wysokowęglowej stali nierdzewnej w trójwarstwowej konstrukcji, znanej jako SAN-MAI. Ta metoda produkcji polega na wykuwaniu rdzenia noża z twardej stali wysokowęglowej „AUS-8„, a następnie pokryciu go miękką stalą SUS-410. Dzięki temu, twardy rdzeń z AUS-8 jest osłonięty przez zewnętrzne warstwy miękkiej stali SUS-410, co dodatkowo nadaje nożowi elastyczności.


Kanetsugu Miyabi Issin Nóż Nakiri 165 mm

Naszą kolejną propozycją jest Nóż Nakiri, który swoim wyglądem przypomina tasak, jednak w przeciwieństwie do niego posiada cienkie ostrze, idealne do krojenia i siekania warzyw. Jeśli uwielbiasz siekanie, ten nóż jest właśnie dla Ciebie.

Seria Kanetsugu Miyabi Issin to kolekcja eleganckich noży wykonanych z wysokowęglowej stali nierdzewnej AUS-8 w trójwarstwowej konstrukcji SAN-MAI. Podczas procesu hartowania, noże Miyabi Issin osiągają twardość na poziomie 57-58 HRC, co oznacza, że utrzymają ostrość dłużej niż większość popularnych noży europejskich.

Rękojeść o ergonomicznym kształcie została wykonana z brązowego palisandru i wzmocniona dwiema nitami. Drewno użyte do produkcji rękojeści jest odpowiednio zaimpregnowane, co sprawia, że jest odporne na wodę i wilgoć.


Masahiro MSC Brown Nóż Szefa Kuchni 180 mm

Nasza trzecia propozycja to nóż szefa kuchni z renomowanej serii MSC, o długości ostrza 180 mm. Jest to podstawowy nóż, który sprawdzi się przy większości kuchennych zadań. Ostrze tego noża powstaje w specjalnym procesie – wykuwane jest ze stali o nazwie MBS-26 (jest to stal wysokowęglowa), a w wyniku procesu hartowania (opracowanego przez właścicieli firmy, rodzinę Hattori) zyskuje on imponującą twardość 58-59 HRC.


Kanetsugu Pro-M Nóż uniwersalny 150 mm

Kolejną propozycją noża w cenie do 300 zł jest uniwersalny nóż Kanetsugu Pro-M, o długości ostrza 150 mm. Doskonale sprawdzi się podczas precyzyjnych prac w kuchni z mniejszymi produktami. Noże kuchenne z serii Kanetsugu Pro-M cieszą się dużą popularnością wśród klientów. Podczas procesu hartowania, noże są poddawane obróbce cieplnej, znanej jako „sub-zero treatment”, w której ostrza są gwałtownie schładzane do temperatury -70 °C. Dzięki temu zyskują one imponującą twardość na poziomie 59+/-1 HRC. To, co wyróżnia te noże, to ich niezwykłe właściwości tnące, które są wynikiem odpowiedniego hartowania oraz wypukłego szlifu, znanego jako „hamaguri ba”.


Kanetsugu Miyabi Issin Nóż Szefa Kuchni 210 mm

Ten nóż szefa kuchni wyróżnia się nieco większym rozmiarem w porównaniu do naszych poprzednich propozycji, jego ostrze ma długość 21 cm. W procesie hartowania, noże Miyabi Issin osiągają twardość na poziomie 57-58 HRC, co sprawia, że utrzymują swoją ostrość przez długi czas i są łatwe do ponownego naostrzenia. Rękojeść została wykonana z naturalnego, brązowego palisandru i wzmocniona dwiema nitami. Drewno użyte do produkcji rękojeści zostało odpowiednio zaimpregnowane, aby być odporne na wilgoć i zmienne temperatury.

Seki Kanetsugu to jedno z najstarszych przedsiębiorstw produkujących noże kuchenne w mieście Seki, w Japonii. Firma została założona ponad 100 lat temu przez Matsujiro Kawamurę, potomka słynnego producenta mieczy samurajskich, Kanetsugu, który działał w latach 1336-1392.


Masutani Tsuchime Santoku 170mm VG-1

Nóż, który nieco przekracza budżet 300 zł, ale uważamy, że jest absolutnie wart swojej ceny, to Masutani Santoku o długości ostrza 170 mm. Jest to bardzo poręczny i przydatny nóż do różnorodnych prac kulinarnych, będący japońskim odpowiednikiem klasycznego noża szefa kuchni.

Noże japońskie Masutani są produkowane ręcznie w prefekturze Fukui, w Echizen. Są one nawet porównywalne z znacznie droższymi modelami. Co do ich rdzenia, wykonuje się go ze stali wysokowęglowej nierdzewnej VG-1, natomiast zewnętrzne warstwy stanowi stal młotkowana, nadająca im wyjątkowo atrakcyjny wygląd. Twardość ostrzy wynosi 61 +/- 1 HRC, co sprawia, że ostrze pozostaje wyjątkowo ostre przez bardzo długi czas.

 

Zachęcamy też do zapoznania się naszym rankingiem japońskich noży kuchennych na 2023 r.

 

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *