Czy wiesz, że nóż szefa kuchni to prawdziwy bohater w każdej profesjonalnej kuchni? Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją kulinarną przygodę, odpowiednio…
Jak prawidłowo ostrzyć nóż? Wskazówki
Właściwe ostrzenie noża to umiejętność, która może znacznie podnieść komfort i efektywność gotowania, a także zapewnić bezpieczeństwo w kuchni. Nie wiesz, jak to robić prawidłowo? W tym artykule…
Jakie noże i akcesoria będą niezbędne do zrobienia sushi?
Sushi to potrawa uwielbiana przez tysiące osób na całym świecie. Misterna kompozycja owoców morza, ryżu i wodorostów jest uważana za jedno z najzdrowszych dań, doskonale nadając…
W czym tkwi przewaga japońskich narzędzi ogrodniczych?
Każdy miłośnik prac w ogrodzie doskonale zdaje sobie sprawę z istotnej roli użytkowanych narzędzi. Wysokiej klasy nożyce, piły czy noże umożliwiają bezproblemowe wykonywanie…
Jakie akcesoria do ostrzenia noży warto mieć w domu?
Krojenie tępym nożem to żadna przyjemność. Brak jego regularnego ostrzenia negatywnie wpływa na jakość i precyzję cięcia oraz komfort pracy kucharza. W sprzedaży dostępne są jednak…
Jak przechowywać noże aby służyły nam jak najdłużej?
Noże to narzędzia nieodzowne w każdej kuchni – zarówno amatorskiej, jak i profesjonalnej. Aby jednak nie traciły zbyt szybko swojej ostrości oraz były niepodatne na rdzę…
Anatomia noża kuchennego: co sprawia, że nóż jest dobry?
Wysokiej jakości nóż to jedno z najważniejszych narzędzi w każdej kuchni. Za jego pomocą pokroisz zróżnicowane produkty spożywcze, przygotowując zarówno proste kanapki, jak i najbardziej…
Krój jak profesjonalista: kurs krojenia w kostkę, plastry i inne kształty
Przygotowując sałatkę, zupę lub danie główne, możesz pokroić produkty w różne kształty. Do jednych potraw odpowiednia będzie kostka lub słupki, podczas gdy do innych…
Od mięsa, przez rybę, po warzywa. Nóż Santoku – jak używać go na co dzień?
Bez względu na to, czy każdego dnia kroisz produkty mięsne, czy warzywa i owoce – możesz sięgnąć po nóż Santoku. To uniwersalne narzędzie, które pozwoli Ci na precyzyjne porcjowanie…
Perfekcyjne Sashimi – Jak wykorzystać Nóż Yanagiba do bezbłędnych kawałków ryby
Sashimi to oryginalny przysmak z ryb, który pochodzi z Japonii. Jego miłośników można jednak spotkać na całym świecie – także w Polsce. Potrawa ta zapewnia wyjątkowe doznania…