Krojenie tępym nożem to żadna przyjemność. Brak jego regularnego ostrzenia negatywnie wpływa na jakość i precyzję cięcia oraz komfort pracy kucharza. W sprzedaży dostępne są jednak…
Jak przechowywać noże aby służyły nam jak najdłużej?
Noże to narzędzia nieodzowne w każdej kuchni – zarówno amatorskiej, jak i profesjonalnej. Aby jednak nie traciły zbyt szybko swojej ostrości oraz były niepodatne na rdzę…
Anatomia noża kuchennego: co sprawia, że nóż jest dobry?
Wysokiej jakości nóż to jedno z najważniejszych narzędzi w każdej kuchni. Za jego pomocą pokroisz zróżnicowane produkty spożywcze, przygotowując zarówno proste kanapki, jak i najbardziej…
Krój jak profesjonalista: kurs krojenia w kostkę, plastry i inne kształty
Przygotowując sałatkę, zupę lub danie główne, możesz pokroić produkty w różne kształty. Do jednych potraw odpowiednia będzie kostka lub słupki, podczas gdy do innych…
Od mięsa, przez rybę, po warzywa. Nóż Santoku – jak używać go na co dzień?
Bez względu na to, czy każdego dnia kroisz produkty mięsne, czy warzywa i owoce – możesz sięgnąć po nóż Santoku. To uniwersalne narzędzie, które pozwoli Ci na precyzyjne porcjowanie…
Perfekcyjne Sashimi – Jak wykorzystać Nóż Yanagiba do bezbłędnych kawałków ryby
Sashimi to oryginalny przysmak z ryb, który pochodzi z Japonii. Jego miłośników można jednak spotkać na całym świecie – także w Polsce. Potrawa ta zapewnia wyjątkowe doznania…
Techniki krojenia i szatkowania – profesjonalny poradnik
Krojenie i szatkowanie to czynności powtarzane w kuchni niemal każdego dnia. Bez nich niemożliwe byłoby podzielenie warzyw, owoców czy ziół na fragmenty o odpowiedniej wielkości. Wspomniane wyżej…
Kształty i rodzaje ostrzy noży – poznaj ich zastosowanie
W sprzedaży dostępne są noże o odmiennych rodzajach i kształtach ostrzy. Ich budowa determinuje przeznaczenie, umożliwiając realizację szeregu czynności – od cięcia i krojenia przez siekanie czy filetowanie.…
Czy nóż japoński to dobry pomysł na świąteczny prezent?
Szukasz pomysłu na prezent dla bliskiej osoby? Weź pod uwagę nóż japoński! To praktyczne narzędzie przyda się w każdym domu, służąc swojemu nowemu właścicielowi…
Korzyści z używania noży japońskich w codziennym gotowaniu
Noże japońskie to narzędzia, które coraz częściej pojawiają się w naszych kuchniach. Mogą korzystać z nich zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści, dla których liczy się…