W tym artykule pomożemy Ci w wyborze odpowiedniego noża kuchennego, który będzie spełniał Twoje oczekiwania.
Jeśli poszukujesz noża dla siebie, który sprawi, że krojenie, szatkowanie i siekanie będzie łatwe i przyjemne – ważne, abyś zaczął od określenia swoich osobistych preferencji i oczekiwań.
Większość z nas lubi różnorodność i możliwość wyboru, jednakże w przypadku noży kuchennych większość prac wykonamy jednym lub dwoma nożami – przede wszystkim Gyuto, czyli nożem szefa kuchni oraz nożem uniwersalnym. Gyuto o długości ostrza 210 mm jest najlepiej sprzedającym się nożem, co nie musi oznaczać, że będzie odpowiedni dla Ciebie. Jest wiele rodzajów noży, z których każdy ma nieco inne przeznaczenie. Przedstawiliśmy je dokładnie w tym artykule: Podstawowe rodzaje noży kuchennych i ich zastosowanie
Na co zwrócić uwagę podczas wyboru noża kuchennego
Oto najważniejsze pytania, na które musisz sobie odpowiedzieć wybierając idealny nóż kuchenny dla siebie:
- Budżet – to podstawowe kryterium. Pamiętaj, że dobry nóż kuchenny – jeśli tylko o niego odpowiednio zadbasz – będzie Ci służył wiele lat, może nawet do końca życia, dlatego warto pomyśleć o nim jak o inwestycji.
- Rodzaj stali – możesz wybrać łatwy w utrzymaniu nóż ze stali nierdzewnej lub, jeśli nie przeszkadza Ci poświęcenie odrobiny czasu na dodatkową pielęgnację, zdecydować się na nóż ze stali węglowej.
- Długość ostrza – jaka długość ostrza będzie najwygodniejsza dla Ciebie? Najlepiej bazować na swoich dotychczasowych doświadczeniach.
- Rodzaj noża – Każdy nóż ma określone zadanie do wykonania: filetowanie, siekanie, krojenie pieczywa itp. Są też noże uniwersalne. Tylko Ty możesz odpowiedzieć na pytanie, jakiego rodzaju noża potrzebujesz. Dobra rada – zacznij budować swój zestaw od maksymalnie 2-3 noży. Z czasem, gdy zdobędziesz doświadczenie, możesz go rozbudować.
Wysoka jakość noża kuchennego
Konstrukcja noża nie zmieniła się od setek lat, w wielkim skrócie jest to ostrze połączone z rękojeścią. To, co się jednak wciąż zmienia, to rodzaj materiałów użytych do produkcji noży kuchennych. Jeśli mówimy o cenie noży, zależy ona przede wszystkim od jakości stali użytej do produkcji noża, materiału, z którego wykonana jest rękojeść i w pewnym stopniu od marki noża kuchennego.
Wysoka jakość noża kuchennego będzie zależała od:
- Jakość Stali – jest to moim zdaniem podstawowy czynnik wpływający na jakość noża,
- Balans noża – i subiektywne odczucia z trzymania noża,
- Metoda wykonania ostrza – młotkowane wykończenie, ręcznie kuty irp.
- Ostrość – zależne od jakości użytej stali,
- Rękojeść – wygodne i pewne trzymanie noża jest podstawą efektywnej i bezpiecznej pracy z nożem.
Zawsze powtarzam swoim klientom, że przy zakupie noża najważniejsza jest funkcjonalność. To w końcu narzędzie pracy, na dodatek niezwykle ostre. Jeśli funkcjonalność idzie w parze w wyglądem i designem to jest to połączenie idealne. Zawsze kupuj taki nóż, który ma dla Ciebie najlepsze walory praktyczne i funkcjonalne. Nie kupuj noża kuchennego tylko dlatego, że kolorem rękojeści będzie pasował do wystroju Twojej nowej kuchni. Wygląd i design noża nie powinien być podstawowym kryterium wyboru.
Ogólnie o stali wykorzystywanej do produkcji noży kuchennych H2
Niestety ogromna większość noży nierdzewnych na runku bardzo źle trzyma ostrość. Aby mówić o nożach, które mają jakąkolwiek wartość użytkową stal, z której wykonano ostrze powinno być zahartowane do twardości co najmniej 56-57 w skali Rockwella, tzw. HRC. Często producenci w ogóle nie podają tego parametru, należy się spodziewać, że nie bez powodu.
Im stal ma więcej chromu w swoim składzie, tym trudniej utrzymać odpowiednią ostrość i zahartować stal do odpowiedniej twardości. Najlepiej, jeśli stal nierdzewna ma w swoim składzie molibden i wanad a ostrze ma twardość min. 58+/-1 HRC.
Ogólna zasada jest taka, że im stal ma w swoim składzie więcej węgla, tym ostrze dłużej będzie trzymało ostrość.
Bardzo ogólne zestawienie rodzajów stali:
- Stal nierdzewna – ma bardzo mała zawartość węgla, noże z tej stali bardzo słabo trzymają ostrość. Ostrzenie jest wskazane przed każdym użyciem, jednakże jest to trudne. Tej stali używa się w najtańszych i w najgorszych nożach dostępnych w popularnych sieciach handlowych.
- Molibdenowo – wanadowa stal nierdzewna – dość dobrze trzymają ostrość, ponowne naostrzenie nie stanowi większego problemu.
- Wysokowęglowa stal nierdzewna – zawartość węgla poniżej 0,8% wciąż daje bardzo dobre trzymanie ostrości. Idealny kompromis między łatwością w utrzymaniu noża a jego funkcjonalnością.
- Stal wysokowęglowa – zawartość węgla powyżej 0,8% gwarantuje bardzo dobre trzymanie ostrości i łatwość w ponownym naostrzeniu. Noże kuchenne z tej stali wymagają odpowiedniej pielęgnacji.
Stal wysokowęglowa – zawartość węgla powyżej 1% gwarantuje najlepsze trzymanie ostrości. Ponowne ostrzenie nie jest kłopotliwe. Noże z tej stali wymagają odpowiedniej pielęgnacji.
Nóż kuchenny może być wykonany z jednego kawałka stali lub ze stali laminowanej. Stal laminowana to taka, w której rdzeń noża, przeważnie z bardzo twardej wysokowęglowej stali jest obłożony miękką stalą nierdzewną, która ochrania twardy rdzeń i dodatkowo nadaje ostrzu elastyczności.
NASZE PROPOZYCJE – NAJCZĘŚCIEJ KUPOWANE NOŻE KUCHENNE
Poniżej przedstawiamy kilka propozycji serii noży kuchennych, które cieszą się największą popularnością w naszym sklepie. Nie jest to typowy ranking noży kuchennych – ma odzwierciedlenie w wynikach sprzedażowych, ale jednocześnie jest naszą subiektywną propozycją produktów reprezentujących dobry stosunek jakości do ceny.
Noże kuchenne w stylu zachodnim
Takahisa Damascus Octagon (GEKKO) – Noże te posiadają ostrze trójwarstwowe, gdzie rdzeń został wykonany z twardej wysokowęglowej stali VG10, a zewnętrzne warstwy ostrza z 17 warstwowej stali damasceńskiej o pięknym wykończeniu „Tsuchime”, nadającym im wyjątkowy charakter. Dzięki tej technice otrzymujemy nóż o twardości ostrza 61+/-1 HRC.


Tojiro DP 3 HQ – Noże te posiadają ostrze trójwarstwowe: rdzeń został wykonany z twardej wysokowęglowej stali, a zewnętrzne warstwy ostrza zostały wykonane z miękkiej stali 13-CHROME. Dzięki tej technice otrzymujemy nóż o twardości ostrza 60+/-1 HRC.


MIYABI 4000FC – Noże te charakteryzują się pięknym wykończeniem, a także najlepszymi właściwościami, które znacząco ułatwiają pracę w kuchni. Seria Miyabi 4000FC składa się ekstremalnie ostrych noży, których ostrza zostały zahartowane na poziomie 61 HRC.


Global – G – Wyróżnikami noży Global są także wypukły szlif klingi, który sprawia, że produkty kroi się bez wysiłku, oraz pokryta regularnymi wgłębieniami („kropkowana”) rękojeść z nierdzewnej stali, gwarantująca pewny chwyt i zapobiegająca ślizganiu się noża w dłoni. Opatentowana przez Yoshikin stal nierdzewna CROMOVA 18 (18% chromu) o twardości 57+/-1 HRC.


Japońskie Noże Kuchenne
Tojiro Shirogami – jest to seria profesjonalnych noży w tradycyjnym japońskim stylu, ostrzonych jednostronnie. Noże te posiadają ostrze trójwarstwowe – rdzeń został wykonany z bardzo twardej węglowej stali Shirogami (White Steel), a zewnętrzna warstwa z miękkiej stali. Dzięki tej technice otrzymujemy nóż o twardości ostrza 61+/-1 HRC.


Masamoto KK – Noże z serii KK posiadają ostrza dwuwarstwowe, gdzie rdzeń został wykonany w węglowej stali „White Steel”, a zewnętrzna warstwa z miękkiej stali. Wszystkie noże z tej serii zostały wykute i wykończone ręcznie. Hartowanie na poziomie 62-63 HRC.


Masahiro Bessen – Ostrza tych noży są wykonane ze stali węglowej Kigami no. 2 wyprodukowanej przez koncern Hitachi. Dzięki autorskiemu procesowi hartowania osiągnięto niebywałą twardość ostrzy na poziome 62-63 HRC.


Wybór odpowiedniego noża kuchennego
Jeśli szukasz swojego pierwszego japońskiego noża kuchennego i masz problem z wyborem, nie martw się – chętnie pomożemy:) Jeśli okaże się, że wybór którego dokonałeś nie jest najlepszy, gwarantujemy Ci możliwość zwrotu lub wymiany noża na inny w ciągu aż 30 dni od zakupu. Nie musisz podawać powodu, po prostu zwróć nóż, a my oddamy Ci pieniądze. Pamiętaj, aby kierować się naszymi poradami przy wyborze noża – uwzględnij budżet, rodzaj noża i stali a dopiero na końcu walory estetyczne. Wygodne filtry na naszej stronie z pewnością ułatwią Ci poszukiwanie wymarzonych noży 🙂