• +48 794 113 882

Noże kuchenne 

Podkategorie

  • Noże Kuchenne Stalowe
    noże kuchenne stalowe
  • Noże Kuchenne ceramiczne

    Ceramiczne noże kuchenne

    W naszych kuchniach coraz częściej pojawiają się noże ceramiczne. Ostrza tych noży wykonane są z dwutlenku cyrkonu, dzięki czemu są bardzo twarde, ich ostrość utrzymuje się wyjątkowo długo, a gładka powierzchnia ceramiki cyrkonowej sprawia, że nie przyklejają się do niej krojone produkty. Co więcej, nie wchodzą w żadne reakcje chemiczne z żywnością, co pozwala na pełne zachowanie jej walorów smakowych, zapachowych i odżywczych. Kolejną zaletą noży kuchennych ceramicznych jest ich lekkość - są wygodne i dłoń nie męczy się przy dłuższym użytkowaniu noża.

    Noże ceramiczne są idealnym narzędziem do krojenia, plastrowania, szatkowania, siekania, czy obierania przede wszystkim warzyw, jarzyn, owoców, wędlin, a także mięsa bez kości. Nie nadają się natomiast do obróbki produktów twardych lub mrożonych - ostrze może zostać uszkodzone.

    Zobacz, co jeszcze warto wiedzieć o nożach ceramicznych: https://hamono.pl/pl/blog/porady/noze-ceramiczne-co-musisz-o-nich-wiedziec
  • Zestawy noży kuchennych

    Zestaw Noży Kuchennych

    Dla każdego kucharza, który gotuje w domu czy profesjonalnego szefa kuchni, najważniejszymi narzędziami w pracy są noże, a dobrze dobrany zestaw noży kuchennych to podstawa. W każdym zestawie noży powinien znaleźć się nóż szefa kuchni, który w Japonii nazywany jest Gyuto, nóż uniwersalny i na przykład nóż do chleba. Często zestawy noży są zbyt rozbudowane, myślę że dwa, trzy noże w zupełności wystarczą do wykonania większości prac w kuchni. Wybierając nasz zestaw powinniśmy zwrócić uwagę na stal z jakiej wykonane są noże, najłatwiejsze w codziennym utrzymaniu będą noże kute ze stali nierdzewnej. Na rynku są też obecne noże ze stali węglowej lub narzędziowej, noże takie gwarantują ekstremalną ostrość jednakże dość łatwo wchodzą w reakcję z kwaśnymi produktami takimi jak cytryna czy ogórki kiszone. Zestaw noży kuchennych to także znakomity pomysł na prezent dla miłośników gotowania.

  • Rodzaje noży kuchennych
  • Noże Składane Higonokami

    Noże Składane Higonokami

    Japoński model scyzoryka – Higonokami – powstaje w sposób nieprzerwany już od 1896 roku. Pojawił się pod koniec epoki samurajów, doskonale odwzorowując ich dziedzictwo. Po zwolnieniu z funkcji szlachetnych rycerzy Japonii pod koniec XIX wieku kowale zmienili profil swojej działalności i zajęli się produkcją przedmiotów codziennego użytku. Tak powstał legendarny scyzoryk Higonokami.

    Nazwa tego scyzoryka wzięła się od jego miejsca pochodzenia i wywodzi się od słów „Higo No Kami”, które w dosłownym tłumaczeniu oznaczają „Gubernatora Higo” (to dziedziczny tytuł honorowy w japońskim regionie Higo).

    Kolekcja Higonokami obejmuje japońskie noże wytwarzane ze stali Monosteel oraz Aogami, które zapewniają duży komfort użytkowania i cechują się doskonałymi właściwościami tnącymi. Proste noże Higonokami o solidnej konstrukcji nie posiadają sprężyny – scyzoryk łatwo rozkłada się jedną ręką przy użyciu wystającej dźwigni. Głownia noża powstaje ze stali węglowej, która jest niesamowicie ostra (aby utrzymała swoją ostrość, należy ją odpowiednio pielęgnować, tj. czyścić i suszyć po skończonej pracy).

    Składane noże Higonokami szybko zdobyły dużą popularność ze względu na swoją lekkość, nieskomplikowaną budowę i niską cenę, a przy tym bardzo szerokie zastosowanie. Z powodzeniem sprawdzają się we wszelkich pracach biurowych (do przecinania papieru, ostrzenia ołówków lub jako noże do otwierania kopert oraz paczek). Dzięki prostej budowie i niewielkim rozmiarom scyzoryki Higonokami szybko stały się jednym z „niezbędników”, które warto zawsze mieć przy sobie.

  • Japońskie Noże Myśliwskie

    Japońskie Noże Myśliwskie

    Niepowtarzalna seria noży myśliwskich Tojiro, które są ręcznie kute, charakteryzuje się fuzją piękna, a także precyzji. Te najwyższej jakości noże produkowane w japońskim stylu łączą estetyczny wygląd z nadzwyczajną funkcjonalnością. Ich niezwykle mocne ostrza powstają poprzez wykucie z 21-warstwowej stali damasceńskiej. Rdzeń wytwarzany jest natomiast z renomowanej stali Shirogami. Dzięki szczególnej technice hartowania noże myśliwskie marki Tojiro uzyskują imponującą twardość 60 +/- 1 HRC. Tak twardy rdzeń zapewnia najlepsze właściwości tnące oraz pewność, że przez bardzo długi czas noże zachowają ekstremalny poziom ostrości. Każdy nóż posiada wygodną, ergonomiczną rękojeść, która wykonana jest z tworzywa zwanego Micarta. Charakteryzuje się ono całkowitą odpornością na działanie wilgoci oraz warunków zewnętrznych. Warto pamiętać, że noże myśliwskie Tojiro nie należą do grupy nierdzewnych, a więc wymagają właściwej pielęgnacji. Komplet zawiera także skórzaną pochwę na nóż.

    Noże myśliwskie – zgodnie ze swoim przeznaczeniem – od zawsze używane były do oprawiania zwierzyny, a także patroszenia, jak i wykonywania niewielkich prac obozowych. Niezmiernie ważna jest łatwość czyszczenia noża po zakończeniu czynności przy oprawianiu zwierzyny, a także wysoka precyzja cięcia. Najważniejszą cechą noży myśliwskich marki Tojiro jest ogromna wytrzymałość (większość ma stałą głownię). Dzisiaj z powodzeniem sprawdzają się przy różnorodnych pracach, ale pod względem wizualnym nawiązują do swojego pierwotnego przeznaczenia. Stanowią jeden z głównych elementów wyposażenia, jakim powinien dysponować każdy myśliwy. Niezwykłą popularnością cieszą się także wśród miłośników survivalu. Wysokie wymagania, jakie użytkownicy stawiają nożom myśliwskim, pociągają za sobą konieczność wykorzystywania do ich produkcji najlepszej jakości materiałów, które są solidne i trwałe.

Showing 1 - 12 of 223 items
Showing 1 - 12 of 223 items

Dobre noże kuchenne

Czym powinny charakteryzować się dobre noże kuchenne? Nóż to jeden z najważniejszych akcesorii używanych w kuchni. Aby był wygodny w użytkowaniu musi być ostry, bezpieczny, trwały i dobrze leżeć w dłoni. Bezpieczny nóż powinien być na tyle ostry, żeby krojenie produktów nie wymagało zbytniego nacisku. Dłoń powinna móc tylko nakierować nóż na odpowiednią pozycję, a jego ostrość i ciężar sprawi, że ostrze z łatwością wkroi się w żywność przy minimalnym nacisku. Właśnie takie dobrej jakości noże kuchenne wyselekcjonowaliśmy dla Was w naszej ofercie. Zależało nam także na różnorodności, dlatego znajdziecie tu zarówno profesjonalne noże kuchenne przeznaczone dla szefów kuchni, jak i zestawy noży, które znajdą zastosowanie w każdym domu.