• +48 794 113 882

Noże kuchenne 

Podkategorie

  • Noże Kuchenne Stalowe
    noże kuchenne stalowe
  • Noże Składane EDC
  • Zestawy noży kuchennych

    Zestaw Noży Kuchennych

    Dla każdego kucharza, który gotuje w domu czy profesjonalnego szefa kuchni, najważniejszymi narzędziami w pracy są noże, a dobrze dobrany zestaw noży kuchennych to podstawa. W każdym zestawie noży powinien znaleźć się nóż szefa kuchni, który w Japonii nazywany jest Gyuto, nóż uniwersalny i na przykład nóż do chleba. Często zestawy noży są zbyt rozbudowane, myślę że dwa, trzy noże w zupełności wystarczą do wykonania większości prac w kuchni. Wybierając nasz zestaw powinniśmy zwrócić uwagę na stal z jakiej wykonane są noże, najłatwiejsze w codziennym utrzymaniu będą noże kute ze stali nierdzewnej. Na rynku są też obecne noże ze stali węglowej lub narzędziowej, noże takie gwarantują ekstremalną ostrość jednakże dość łatwo wchodzą w reakcję z kwaśnymi produktami takimi jak cytryna czy ogórki kiszone. Zestaw noży kuchennych to także znakomity pomysł na prezent dla miłośników gotowania.

  • Rodzaje noży kuchennych
  • Noże Składane Higonokami

    Noże Składane Higonokami

    Japoński model scyzoryka – Higonokami – powstaje w sposób nieprzerwany już od 1896 roku. Pojawił się pod koniec epoki samurajów, doskonale odwzorowując ich dziedzictwo. Po zwolnieniu z funkcji szlachetnych rycerzy Japonii pod koniec XIX wieku kowale zmienili profil swojej działalności i zajęli się produkcją przedmiotów codziennego użytku. Tak powstał legendarny scyzoryk Higonokami.

    Nazwa tego scyzoryka wzięła się od jego miejsca pochodzenia i wywodzi się od słów „Higo No Kami”, które w dosłownym tłumaczeniu oznaczają „Gubernatora Higo” (to dziedziczny tytuł honorowy w japońskim regionie Higo).

    Kolekcja Higonokami obejmuje japońskie noże wytwarzane ze stali Monosteel oraz Aogami, które zapewniają duży komfort użytkowania i cechują się doskonałymi właściwościami tnącymi. Proste noże Higonokami o solidnej konstrukcji nie posiadają sprężyny – scyzoryk łatwo rozkłada się jedną ręką przy użyciu wystającej dźwigni. Głownia noża powstaje ze stali węglowej, która jest niesamowicie ostra (aby utrzymała swoją ostrość, należy ją odpowiednio pielęgnować, tj. czyścić i suszyć po skończonej pracy).

    Składane noże Higonokami szybko zdobyły dużą popularność ze względu na swoją lekkość, nieskomplikowaną budowę i niską cenę, a przy tym bardzo szerokie zastosowanie. Z powodzeniem sprawdzają się we wszelkich pracach biurowych (do przecinania papieru, ostrzenia ołówków lub jako noże do otwierania kopert oraz paczek). Dzięki prostej budowie i niewielkim rozmiarom scyzoryki Higonokami szybko stały się jednym z „niezbędników”, które warto zawsze mieć przy sobie.

Showing 1 - 12 of 266 items
Showing 1 - 12 of 266 items

Dobre noże kuchenne

Czym powinny charakteryzować się dobre noże kuchenne? Nóż to jeden z najważniejszych akcesorii używanych w kuchni. Aby był wygodny w użytkowaniu musi być ostry, bezpieczny, trwały i dobrze leżeć w dłoni. Bezpieczny nóż powinien być na tyle ostry, żeby krojenie produktów nie wymagało zbytniego nacisku. Dłoń powinna móc tylko nakierować nóż na odpowiednią pozycję, a jego ostrość i ciężar sprawi, że ostrze z łatwością wkroi się w żywność przy minimalnym nacisku. Właśnie takie dobrej jakości noże kuchenne wyselekcjonowaliśmy dla Was w naszej ofercie. Zależało nam także na różnorodności, dlatego znajdziecie tu zarówno profesjonalne noże kuchenne przeznaczone dla szefów kuchni, jak i zestawy noży, które znajdą zastosowanie w każdym domu.

Dlaczego warto wybrać japońskie noże kuchenne?

Noże japońskie wytwarzane są z twardej stali o wysokiej zawartości węgla. Wpływa to pozytywnie na ich ostrość. Wyróżnia je to, że mogą być ostrzone pod małym kątem. Dzięki temu łatwo uzyskać bardzo cienką, a co za tym idzie niesamowicie ostrą krawędź tnącą. Wyjątkowo twarda stal ma jeszcze jedną zaletę. Krawędź tnąca nie odkształca się podczas użytkowania, zachowując przy tym swą ostrość przez długi czas, nawet do kilku miesięcy.

Dzięki swojej niesamowitej ostrości japońskie noże kuchenne pozwalają szybciej kroić mięso czy warzywa, precyzyjnie filetować rybę lub dzielić delikatny produkt na cieniutkie, półprzezroczyste plasterki.

Noże kuchenne japońskie są cenione przez kucharzy nie tylko ze względu na ergonomię i użyteczność – wyróżniają się wyjątkowym, unikalnym stylem, stanowiącym prawdziwą ozdobę kuchni. Korzystanie z nich to przwdziwa przyjemność:)