• +48 794 113 882

Noże kuchenne 

Podkategorie

  • Noże Kuchenne Stalowe
    noże kuchenne stalowe
  • Noże Składane EDC
  • Zestawy noży kuchennych

    Zestaw Noży Kuchennych

    Dla każdego kucharza, który gotuje w domu czy profesjonalnego szefa kuchni, najważniejszymi narzędziami w pracy są noże, a dobrze dobrany zestaw noży kuchennych to podstawa. W każdym zestawie noży powinien znaleźć się nóż szefa kuchni, który w Japonii nazywany jest Gyuto, nóż uniwersalny i na przykład nóż do chleba. Często zestawy noży są zbyt rozbudowane, myślę że dwa, trzy noże w zupełności wystarczą do wykonania większości prac w kuchni. Wybierając nasz zestaw powinniśmy zwrócić uwagę na stal z jakiej wykonane są noże, najłatwiejsze w codziennym utrzymaniu będą noże kute ze stali nierdzewnej. Na rynku są też obecne noże ze stali węglowej lub narzędziowej, noże takie gwarantują ekstremalną ostrość jednakże dość łatwo wchodzą w reakcję z kwaśnymi produktami takimi jak cytryna czy ogórki kiszone. Zestaw noży kuchennych to także znakomity pomysł na prezent dla miłośników gotowania.

  • Rodzaje noży kuchennych
  • Noże Składane Higonokami

    Noże Składane Higonokami

    Japoński model scyzoryka – Higonokami – powstaje w sposób nieprzerwany już od 1896 roku. Pojawił się pod koniec epoki samurajów, doskonale odwzorowując ich dziedzictwo. Po zwolnieniu z funkcji szlachetnych rycerzy Japonii pod koniec XIX wieku kowale zmienili profil swojej działalności i zajęli się produkcją przedmiotów codziennego użytku. Tak powstał legendarny scyzoryk Higonokami.

    Nazwa tego scyzoryka wzięła się od jego miejsca pochodzenia i wywodzi się od słów „Higo No Kami”, które w dosłownym tłumaczeniu oznaczają „Gubernatora Higo” (to dziedziczny tytuł honorowy w japońskim regionie Higo).

    Kolekcja Higonokami obejmuje japońskie noże wytwarzane ze stali Monosteel oraz Aogami, które zapewniają duży komfort użytkowania i cechują się doskonałymi właściwościami tnącymi. Proste noże Higonokami o solidnej konstrukcji nie posiadają sprężyny – scyzoryk łatwo rozkłada się jedną ręką przy użyciu wystającej dźwigni. Głownia noża powstaje ze stali węglowej, która jest niesamowicie ostra (aby utrzymała swoją ostrość, należy ją odpowiednio pielęgnować, tj. czyścić i suszyć po skończonej pracy).

    Składane noże Higonokami szybko zdobyły dużą popularność ze względu na swoją lekkość, nieskomplikowaną budowę i niską cenę, a przy tym bardzo szerokie zastosowanie. Z powodzeniem sprawdzają się we wszelkich pracach biurowych (do przecinania papieru, ostrzenia ołówków lub jako noże do otwierania kopert oraz paczek). Dzięki prostej budowie i niewielkim rozmiarom scyzoryki Higonokami szybko stały się jednym z „niezbędników”, które warto zawsze mieć przy sobie.

Showing 1 - 12 of 288 items
Showing 1 - 12 of 288 items

Dobre noże kuchenne

Czym powinny charakteryzować się dobre noże kuchenne? Nóż to jeden z najważniejszych akcesorii używanych w kuchni. Aby był wygodny w użytkowaniu musi być ostry, bezpieczny, trwały i dobrze leżeć w dłoni. Bezpieczny nóż powinien być na tyle ostry, żeby krojenie produktów nie wymagało zbytniego nacisku. Dłoń powinna móc tylko nakierować nóż na odpowiednią pozycję, a jego ostrość i ciężar sprawi, że ostrze z łatwością wkroi się w żywność przy minimalnym nacisku. Właśnie takie dobrej jakości noże kuchenne wyselekcjonowaliśmy dla Was w naszej ofercie. Zależało nam także na różnorodności, dlatego znajdziecie tu zarówno profesjonalne noże kuchenne przeznaczone dla szefów kuchni, jak i zestawy noży, które znajdą zastosowanie w każdym domu.